Enginar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

Enginar pazarların en çok talep gören sebzelerinden birisidir. Mide koruyucu, karaciğer temizleyici özelliklere sahip olan bu sebze kilo verme sürecini de büyük oranda hızlandırmaktadır. Sağlıklı beslenmek isteyenler için birebir olan enginar, K ve C vitamini bakımından da oldukça zengindir. Bu yazımızda üretim yapmak isteyen kişiler için Enginar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Enginar Yetiştiriciliği Kar Marjı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Enginar Ne Zaman Ekilir?
Enginar ekimi Ağustos ile Eylül ayı arasında olmalıdır. Daha önce hiç enginar ekmediyseniz bu konuda bilgili kişilerden kesinlikle yardım alınız. Aksi halde enginarınız daha toprakta iken çöp olmaya başlar.
Enginar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Enginar daha çok ılık iklimlerde yetişebilen bir sebze türüdür. Aşırı soğuk ve aşırı sıcağı sevmeyen bu sebze ideal iklimlerde yetişebilmektedir. Ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz’in iç bölgelerinde yetiştirilmektedir. Çok sıcak ve kurak bölgelerde yetişemeyen enginar, su desteğine büyük oranda ihtiyaç duyar.
Yatırım Tavsiyesi Değildir. Bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır.
Enginar Çeşitleri
Enginar ekimi yapacaksanız çeşitlerini öğrenmeniz gerekmektedir. Engin ar yaprakları ve şekillerine göre 2 çeşide ayrılmıştır. Çeşitler ile ilgili detaylar;
- Bayrampaşa Enginarı: 80 cm’ye kadar uzayabilen Bayrampaşa Enginarı daha çok konserve yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Baş bölümü iri olan bu çeşidin yaprakları da koyu yeşildir. Soğuğa karşı biraz dayanıklı olduğundan dolayı ağırlıkla Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir.
- Sakız Enginarı: Bayrampaşa Enginarına göre baş kısmı biraz daha ufak ola Sakız Enginarı soğuğa karşı hiç de dayanıklı değildir. Ağırlıkla Ege bölgesinde yetiştirildiğinden dolayı sakız adını almıştır.
Enginar Yetiştiriciliğinde Gübreleme
Enginar yetiştiriciliğinde gübrelemenin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Çok yıllık sebze olan enginarın plantasyon kurulmadan önce gübrelemesi, ikinci dönem gelişim zamanında da ayrı olarak gübrelenmesi gerekmektedir. Ortalama 5 ton gübre yiyen enginar, gübre içerisinde potasyum da olmasını istemektedir. Gübre olmadan enginar yetiştiriciliği yapmak neredeyse imkansızdır.
Enginar Yetiştiriciliğinde Sulama
Gelişim ve büyüme döneminde enginarın çok fazla su istediğini göreceksiniz. Ağustos ayından itibaren kış yağışları başlayana kadar sulanması gerekmektedir. Hasat dönemine yakın eğer yağmur yağışı az olmuş ise takviye sulama kesinlikle yapılmalıdır. Yeterli su alamayan enginar hasadında verimin ve kalitenin düştüğünü görebilirsiniz. Sulamayı dengeli yapmanız gerekmektedir. Aşırı su enginar kökünün çürümesine ya da tadının acımasına neden olmaktadır. Toprak analizi yaptırtarak ne kadar gübre ve su istediğini öğrenebilirsiniz.
Enginar Hasadı
Enginar yetiştiriciliğinin en önemli kısmı hasat bölümüdür. Enginarı hasat ederken 1 ana baş ile 2 yan başı hasa etmeniz gerekiyor. 1 dekar doğru bir şekilde hasat edildiğinde 3000 adet ana baş elde edilir. Şubat ayı gibi yapılması gereken hasadın gecikmesi enginarın yenilemeyecek derecede kötüleşmesine neden olur.
Enginar Yetiştiriciliği Kar Marjı
Enginar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Enginar Yetiştiriciliği Kar Marjı yazımızın artık sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu bölümde ise enginar yetiştirmenin karlı olup olmadığına bakacağız. Ekilen her enginar ortalama 5 ile 8 arasında baş verir. Bölgeden bölgeye değişse de enginarın perakende satış fiyatının en az 3 TL olduğunu görüyoruz. Bu tablo bizlere enginar yetiştirmenin aslında karlı bir iş olduğunu gösteriyor.
Çocukların ve gençlerin yemek istemediği, belirli yaş grubunun ise severek tükettiği Enginar benzersiz bir tada sahiptir. Dışarıdan bakıldığında kazançlı bir iş gibi görülse de enginar yetiştiriciliğinin büyük bir bakım istediğini göreceksiniz. Enginar her bölgede, her toprakta yetişebilen bir sebze değildir. Özel bir iklimi olduğu gibi doğru zamanda hasat edilmesi gerekmektedir.
Enginar yetiştiriciliğine başlamadan önce enginar ile ilgili tam bilgili olmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgenin enginar yetiştiriciliğine uygun olup olmadığını araştırın. Eğer iklim ve topraklı elverişli ise kesinlikle enginar yetiştirmenizi öneririz.
Enginar yetiştiriciliği karlı mıdır? Sorusu için hazırlamış olduğumuz bilgiler ortalamadır. Enginar yetiştirme işlemine başlamadan önce enginar yılda kaç kez ürün verir mutlaka detaylı araştırma yapınız.
Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak Maliyet ve Kar Marjı
Tatlıcı Dükkanı Açma Kar Marjı ve Maliyeti Nedir?
Pet Shop Dükkanı Açma Maliyeti ve Kar Marjı
Tekstil Mühendisliği Maaşları ve İş İmkanları
Ev Hanımları Nasıl Para Kazanır?