Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Devlet Desteği Nasıl Alınır?
Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler bu işlemin nasıl yapıldığı ve devlet desteğinin ne kadar olduğu konusunda araştırmalar yapmaktadır. Farklı mantar türlerine göre farklı desteklerin verilmekte olduğu bilinmektedir.
Son zamanlarda en çok tercih edilen istiridye mantarı yetiştiriciliği işlemi için KOSGEB tarafından sunulan destekler bulunmaktadır. Bu mantar türünü yetiştirmek isteyen kişilerin KOSGEB aracılığı ile destek alabilmeleri sağlanmaktadır. Bu destekten yararlanmadan önce istiridye mantarı yetiştirmek için gerekli bilgi donanımına sahip olunmadığı durumda aynı kurum üzerinde bu alan için eğitimler sunulmaktadır. Bu eğitimler sonrasında da desteğe başvurulabilmektedir.
Bu rehber yatırım tavsiyesi değildir, bilgilendirme amaçlı editörlerimiz tarafından hazırlandı. Mantar yetiştirme işi yapan kişilerin fikirleri ve önerilerine yazımızda yer verildi.
Mantar Yetiştiriciliğinde Devlet Desteği
Girişimcilik yapmak isteyen kişilerin ilk yönelmekte oldukları işlem mantar yetiştiriciliği olmuştur. Bu işe devlet tarafından teşvikler sunularak daha fazla yerli mantar üretimi ve daha kısa zamanda halkın kazançlı hale gelmesi hedeflenmektedir. Bununla beraber de işsizlik oranlarının büyük ölçüde azaltılması sağlanmış olacaktır.
Devlet desteği almak için öncelikli olarak yetiştirilmek istenen tür mantarın belirlenmesi gerekmektedir. Tercih edilecek olan mantarların satışlarının iyi olması ve karlı bir iş elde edilmesini sağlaması gerekmektedir.
Seçilecek olan türün yetiştirilmesi için uygun ortam, gerekli nem ve havalandırma koşullarının sağlanabileceği ortamların ayarlanması ile beraber eğitimler alınarak yetiştirme konusunda kapsamlı olarak araştırmalar yapılması gereklidir. Yalnızca eğitimlerin alınması yetiştiricilik için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle araştırmalara da büyük önem verilmesi gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir: Spor Salonu Açmak Yatırım Maliyeti Ve Kar Marjı
Mantar Yetiştiriciliği Destekleri İçin Gerekli Olan Şartlar
Mantar yetiştiriciliği işi için girişimcilik yapmak isteyen kişilerin ilk önce sahip olması gereken şartlar bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan kişilerin öncelikli olarak bunun kanıtlamaları gerekmektedir. Daha sonrasında ise bu kişiler için sağlanan desteklerden yararlanma imkanı elde etmiş olacaklardır.
- Destek almak isteyen kişilerde öncelikli olarak bulunması gereken unsur çalışma alanıdır.
- 2014 yılında başlatılmış olan kırsal kalkınma planlaması dahilinde yer alan bu destekten yararlanmak için kurulacak olan yetiştirme alanının en az 100 metre kareden büyük olması gerekmektedir.
- Sunulan şartlar arasında gerekli olanların bir diğeri ise alanın neminin ve sıcaklığının ayarlanması için kullanılacak olan termometre, vantilatör, sırt pompası gibi bazı sistemlerin de yer alması gerektiği görülmektedir.
- Senede 15-20 ton kompost üç katlı ranza sitemi bulunması gereklidir. Bu sistemlere sahip olan kişilerin destekten yararlanabilecekleri görülmektedir.
Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği Nasıl Alınır?
Mantar yetiştiriciliği desteği hibesi alabilmek için gerekli şartları sağlamakta olan kişilerin bu şartları sağladıklarını kanıtlamaları gerekmektedir. Bu kanıtlama işlemini bulundukları ilin Tarım ve Ormancılık bakanlığına gidip başvuru yaptıktan sonra sağlayabilecekleri görülmektedir.
Tarım ve Orman bakanlığı tarafında yürütülmekte olan bu desteğin alınması için öncelikle başvuruların yapılması gerekmektedir. Şehirden uzak bir bölgede yetiştirme yapacak olan kişilerin genellikle bu başvurularda daha öncelikli olduğu görülmektedir.
Birçok kişinin kazanç elde edebilmesi ve işsizlik oranlarının da mümkün olduğunca en üst düzeyde azaltılması adına bu teşvikler yapılmaktadır. Sunulan birçok teşvik arasında son zamanlarda en çok tercih edilen bu yöntem olmaktadır.
Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği Ne Kadardır?
Mantar yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin sermaye ihtiyacı olacaktır. Bu ihtiyaç genellikle üretim sağlanacak alan, nemin sağlanması için gerekli olan araçlar, raflar, kullanılacak eki alanları gibi birçok ürün için sermaye gerekmektedir.
Bu sermayelerin mantar yetiştirme işleminin sayısının daha fazla artması adına devlet tarafından karşılanmakta olduğu görülmektedir. Devlet tarafından sunulan teşvik miktarının ise 30.000 TL olarak bilinmektedir. Bu miktarın yanı sıra Ziraat bankasının mantar kredisi gibi fırsatlarının da bulunmakta olduğu ve bu alanda faizlerin daha düşük olduğu görülmektedir.
- Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak Maliyet ve Kar Marjı
- Enginar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
- Pet Shop Dükkanı Açma Maliyeti ve Kar Marjı