Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak Maliyet ve Kar Marjı
Bu yazımız içerisinde Lavanta Yetiştiriciliği Maliyeti ve Lavanta Yetiştiriciliği Kar Marjı hakkında merak edilenleri dile getirmeye çalışacağız. Son zamanlarda en karlı tarımsal işlerden birisi olan lavanta yetiştiriciliği birçok kişi odak noktası oldu. Lavanta yetiştirme getirisi oldukça yüksek olmasından dolayı boşta arazi olan birçok kişi lavanta ekimi yapmayı istemekte. Daha önce hiç lavanta ekmemiş, lavanta yetiştiriciliğinin nasıl olduğunu merak edenlere oldukça detaylı bir rehber hazırlamak istedik.
Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Lavanta hem ortamda bıraktığı hoş kokusundan hem de ilaç sanayisindeki aktif rolünden ötürü tercih ediliyor. Eğer bu işi ciddi ciddi yapacaksanız lavanta yetiştiriciliği konusunda profesyonel eğitim almanız gerekebilir. Hasadın iyi olmasını istiyorsanız elinizde bulunan tohumun kalitesine büyük oranda güvenmeniz gerekiyor. Tohum bu konuda oldukça önemli olup en çok dikkat etmeniz gereken konulardan birisidir.
Örneğin; elinizde bulunan 1 dönümlük araziye lavanta ekimi yapacaksanız her 20 – 25 santime 1 adet tohum olacak şekilde ekim yapmanız gerekecektir. Mayıs ayında yapılması gereken ekim işlemi tam zamanında bitirilmesi gerekilmelidir. Ekim işleminde fide kullanmak işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
!YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR!
Lavanta Yetiştiriciliğinin Maliyeti Nedir?
Lavanta Yetiştiriciliği Maliyeti bu yazıdaki en önemli bölümlerden birisidir. Maliyet denilen kavram sabit olmadığından dolayı fiyatlar yazıyı okuduğunuz tarihe göre farklı olabilir. Elinizde bulunan 1 dönüm tarlaya minimum 2,000 adet lavanta fidesi ekebilirsiniz. 2023 yılı itibari ile en ucuz lavanta fidesinin 2.5 TL olduğunu görüyoruz. Birçok yerde fidelerin 2.5 – 10 TL arasında satıldığını göreceksiniz. 1 dönüm arazi için 2000 fidanı fide başına maliyeti 3 Tl’den hesaplarsak 6000 TL fidan maliyeti olacaktır.
Ekim yapılacak arazinin ekime uygun olacak şekilde hazırlanması da gerekmektedir. Arazinin çapalanma, gübreleme ve ekimi gibi işler için yevmiye usulü ile çalışan kişilere ihtiyacınız bulunmaktadır. Bugün 1 kişinin 1 günlük yevmiyesi 260 TL kadardır. Tek kişi 5 günde bu işlemleri anca yürütebilmektedir. İşçi maliyetini ilk etapta 1300 TL olarak düşünebilirsiniz.
Tarlanın sürülmesi için gerekli olan traktör kirası ve mazotu, yılda 3 kere sulamayı da içine eklediğimizde 1,500+ TL’de buranın masrafı olacaktır. Son olarak budama için de 750 TL kadar bir masrafınız olacaktır. Bunların yanı sıra elbette gözle görülmeyen masraflarınız da olacaktır.
Lavanta Hasadı Nasıl Yapılır?
Lavantanın hasatı ancak lavanta olgunlaşınca yapılmalıdır. İşe yeni giren bir kişi lavantanın ne zaman olgunlaşacağını tam olarak bilmemektedir. Lavanta hasadı genel olarak Temmuz ayı gibi yapılmalıdır. Bazı lavanta türlerinde bu süre Haziran ya da Ağustos olabilmektedir. Ekimi yaptığınız lavantayı tanımak bu nedenle oldukça önemlidir.
Lavanta hasatında hala el ile toplama yöntemi kullanılmaktadır. Çiçek kısmının 25 santim kadar altından kesilmesi gereken lavanta demet demet şeklinde toplanmaktadır. Bazı bölgede endüstriyel makinelerin de kullanıldığı görülmektedir. Lavanta hasatı yılda bir kez olmaktadır ve bir lavanta 20 yıl boyunca çiçek vermektedir.
Lavanta Yetiştiriciliği Ne Kadar Para Kazandırır?
Lavantanın popülerleşmesi ile beraber birçok kişi lavanta yetiştiriciliğine girmek istemektedir. Yetiştiriciliğe girmeden önce lavanta hakkındaki tüm ayrıntılara hakim olmanız gerekmektedir. Örneğin; 1 dönüm lavantadan ne kadar hasat yapılır, kaç kilo gelir gibi konuları kesinlikle bilmelisiniz. Her yıl ekilen lavantadan alınan hasatın arttığını bilmek gelecek planlaması için oldukça önemlidir. 1 dönüm tarla ilk yıl 100 kg hasat verirken 3. Yılın sonunda 500 kilo kadar hasat vermektedir.
Lavanta yetiştiriciliği konusunda uzman olan kişiler lavantanın ilk yıl %30 kadar verim verdiğini belirtmişlerdir. İkinci yıl bu oran %70’e çıkarken 3. Yılda ise tam %100 olmaktadır. Lavantayı doğrudan satmak çok fazla kazançlı değildir. 2023 yılı itibari ile 1 kg lavantanın kilosu 150 ile 300 TL arasında satılmaktadır. Ancak lavantanın yağı fiyatı çıkarırsanız kilogramını minimum 1500 TL’den satabilirsiniz. Lavanta yetiştiriciliğinde uzmanlaştıkça daha fazla kazanç elde edebilirsiniz.
Lavanta Yetiştiriciliği Kar Marjı
Lavanta Yetiştiriciliği Maliyeti konusundan sonra Lavanta Yetiştiriciliği Kar Marjı konusuna değinmek istiyoruz. Lavanta üretimi için doğrudan karlı ya da zararlı bir iş diyemeyiz. Lavanta yetiştiriciliğinde ekim yaptığınız alanın büyüklüğü, lavantanın birim satış fiyatına göre değişmektedir. Ancak; lavanta yetiştiriciliğinin son zamanlarda oldukça karlı olmaya başladığını görüyoruz.
Lavanta Nereye Satılır?
Lavanta hasatından sonra en çok merak edilen konulardan birisi de nereye satılacağıdır. Lavantanızı hem çiçek hem yağ hem de ufak paketlerde satabilirsiniz. Lavanta kullanan ilaç şirketleri başta olmak üzere market, hediyelik eşya dükkanları ve çiçekler ile iletişime geçerek hasatınızı pazarlayabilirsiniz. Elinizde lavanta olduktan sonra pazarlamasını yapmak oldukça kolaydır.
Lavanta Yetiştiriciliğine Devlet Desteği Var Mı?
Lavanta ekimi doğrudan bir devlet desteği verilmemektedir. Lavanta yetiştirmek isteyen kişiler öncelikle Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile iletişime geçerek hazine arazilerini çok uygun fiyatlar ile kiralayıp ekime başlayabilirler. Bunun yanı sıra faiz oranı çok düşük kredi fırsatlarından da yararlanabilirsiniz. Lavanta yetiştiriciliği ve Lavanta Yetiştiriciliği Kar Marjı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılanları yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
- Enginar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı
- Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Devlet Desteği
- Tatlıcı Dükkanı Açma Kar Marjı ve Maliyeti Nedir?
- Evde Yemek Yapıp Satarak Para Kazanmak
- Pet Shop Dükkanı Açma Maliyeti ve Kar Marjı
- TrendyolGo Kurye Başvurusu Nasıl Yapılır?
Lavanta fide fiyatına 15-20 TL diyerek insanları işten soğutmuşsunuz. Bugün en kaliteli Lavanta fide fiyatı 1,5-2 TL arasında değişiyor. Dediğiniz gibi bir maliyet söz konusu değil.
Fuad Bey, gerekli düzenleme yapıldı ilginiz için teşekkür ederiz.